Thursday, May 29, 2008

Ezam berpolitik ala kahwin mut'ah

Perkahwinan ala-ala mut'ahkah ?

Dalam hal perkahwinan seperti itu, enam dulang surat rahsia rasmi dijadikan emas kahwin. Untuk tempoh berapa lama pula?

Enam dulang yang dibawanya dari UMNO, ke PKR, ke Gerak dan dihantarnya semula pada UMNO.

Lembu dipegang pada tali, manusia dipegang pada janji. Apabila manusia bersumpah dan berjanji bermacam-macam, lalu mengingkarinya, apakah cerminan fikrahnya ?

2 comments:

kulatlapok said...

SALAM,

PENGUMUMAN PAK LAH DALAM SATU MAJLIS MEDIA TIDAK UBAH SEPERTI PENGUMUMAN TUN DR. MAHATHIR KEPADA MEDIA TENTANG KEMASUKAN ANWAR KE UMNO SUATU KETIKA DAHALU. MASIH KAH KITA SEMUA INGAT?

PERISTIWA ITU BERLAKU 26 TAHUN DAHULU, APABILA MAHATHIR DENGAN BANGGANYA MENGUMUMKAN AYAM TAMBATAN BARUNYA KEPADA MEDIA.

SEKARANG NOSTALGIA ITU SEPERTI MENGIMBAS KEMBALI DENGAN PENGUMUMAN PAK LAH TENTANG KEMASUKAN EZAM PULA EBAGAI AYAM TAMBATAN BARUNYA KE DALAM UMNO.

TIDAK ADA APE YANG PERLU HAIRAN DAN DIPUBLISITIKAN KERANA EZAM ADALAH AHLI UMNO YANG LARI MENINGGALKAN PARTI ITU. KINI CUMA IANYA HANYA MERUJUK SEMULA SEPERTI KATA SAUDARA ALA KAHWIN MUTAAH.

APA PUN KITA TUNGGU DAN LIHAT SELEPAS KEMASUKANNYA SETELAH BERHEMPAS PULAS MENGHENTAM KERAJAAN UNTUK MENDAPATKAN SUATU PERUBAHAN (REFORM) SERTA MENENTANG KEZALIMAN YANG BELIAU CANANGKAN KE SANA KEMARI SEBELUM INI.

MUNGKIN BELIAU SUDAHPUN MENDAPAT HIDAYAH DARIPADA UMNO YANG SELAMA INI TERSASAR PERJUANGANNYA BERSAMA ANWAR. DALAM SATU SLOT MEDIA SELAMA 5 MINIT DI TV3, BELIAU MENYATAKAN HASRAT MAHUKAN PERUBAHAN DALAM MEMPERJUANGAKAN BANGSA MELAYU.

DALAM SATU HAL LAIN BELIAU MENDAKWA KERAJAAN YANG DIBAWA OLEH PAKLAH SEKARANG INI BENAR-BENAR MENEPATI CITARASNYA MEMRANTERAS RASUAH. SEBAB ITU IANYA SALAH SATU FAKTOR KENAPA BELIAU BEGITU CONDONG KE LAMAN UMNO SELAIN DARIPADA NASIHAT RAKAN-RAKAN LAMANYA DALAM UMNO.

APA PUN SELEPAS INI KITA TUNGGU DIMANA KEDUDUKANNYA SELEPAS KEMBALI KE PANGKUAN KELAURGA (UMNO) TERSAYANG. MENURUT PAK LAH EZAM TIDAK AKAN DIBERI LAYANAN ISTIMEWA NAMUN BEGITU SAYA PERCAYA BELIAU SELEPAS INI BEBAS MENGEKSPLOITKAN DIRINYA DALAM MEDIA ATAU MAJLIS-MAJLIS ANJURAN KERAJAAN.

PIHAK MEDIA TIDAK TERAGAK-AGAK AKAN MEMBERI SELUAS-LUASNYA RUANG KEPADA EZAM TERUTAMA KENYATAAN-KENYATAAN YANG BAKAL DILONTARKAN KEPADA BEKAS KETUANYA 'DSAI'.

TIDAK SEPERTI DAHULU KEMUNCULANNYA SENTIASA DISEKAT MALAH DIBURU OLEH PIHAK BERKUASA. ITULAH MALANGNYA KALAU BERTAPAK KEPADA PARTI PEMBANGKANG.

MUNGKIN REFORMASI UNTUK DIRINYA DAHALU TIDAK MEMBERI KEUNTUNGAN POLITIK PADA DIRINYA. DAN KENYATAAN TERBARUNYA BELIAU BERSEIA DICALONKAN UNTUK JAWATAN KETUA PEMUDA UMNO MALAYSIA.

WAH, BARU SAHAJA JADI AHLI UMNO DAH PUN CUBA MENTERJEMAHKAN HASRAT SEBENAR BELIAU MERUJUK SEMULA KE DALAM UMNO.ITULAH UNTUNGNYA KALAU BERADA DALAM PARTI KERAJAAN.

MENURUT KOMEN TAN SRI MOHAMMAD MUHD TAIB, BELIAU BERPRASANGKA BAIK HASRAT EZAM ITU. AKAN TETAPI BANGAIMANA KALAU HARI INI ATAU ESOK DATUK SRI ANWAR PULA BERHASRAT UNTUK MEMASUKI SEMULA UMNO? APAKAH IANYA AKAN DISAMBUT BERPRASANGKA BAIK?


PS* TIDAK ADA SEORANGPUN YANG BENAR MELAINKAN KALAM ALLAH.

WALLAHUALAM.

http://www.kulatlapok.blogspot

AFRAR YUNUS said...

salam sdra kl,
betul seperti kata sdra. sekarang sudah mula kedengaran rungutan dari ahli UMNO lama, 'kenapa perlu mereka (kumpulan ezam) diambil'.
kita tunggu dan lihat perkembangan selanjutnya. banyak senario baru akan mengambil tempat.