Tuesday, July 29, 2008

Hentian Puduraya lambang kecelaruan pemimpin

Hentian Puduraya atau lebih dikenali sebagai Puduraya. Satu tempat persinggahan manusia dari dalam negeri dan luar negara yang samada berurusan rasmi atau melancung ke Kuala Lumpur dan kawasan-kawasan yang sekitarnya.


Dirasmikan pembukaannya pada tahun 1976 oleh Perdana Menteri Malaysia yang ketiga, Tun Hussin Onn.


Persinggahan dan laluan darat menggunakan bas dari utara, timur dan selatan menjadikan Puduraya terkenal dan sentiasa sibuk.


Kini dirasakan bangunan berusia 32 tahun itu seperti sudah ketinggalan zaman. Apa tidaknya.


Setiap hari lebih-lebih lagi pada cuti hujung minggu dan pada hari-hari perayaan, ianya seperti tidak dapat menampung bilangan penghuni yang semakin bertambah. Kelihatan dan dirasakan terlalu sempit.


Tempat duduknya yang tidak mencukupi dan tidak selesa. Tidak mesra orang kurang upaya dan warga tua .


Pengaliran udara di dalam bangunan yang tidak lancar. Keadaan panas dan berkuap. Bukan sahaja orang dewasa, malah kanak-kanak menjadi rimas.


Bilik airnya yang terlalu sempit dan bilangannya yang sangat kecil menggusarkan pengguna.


Berbelanja berjuta ringgit pada tahun 2006 untuk memperbaiki prasarananya, namun masih ketinggalan dalam pelbagai segi.


Dalam kesibukan pelbagai kaum, jantina dan pelbagai usia manusia, masih dapat dilihat kelakuan sumbang bercium, berpelukan dan raba-meraba di sana-sini. Baik lelaki, perempuan atau pondannya. Kejadian yang tidak sepatutnya dilakukan oleh penduduk Malaysia lebih-lebih lagi mereka yang bernama Melayu dan Islam.


Penagih dadah walaupun sudah berkurangan, namun masih kelihatan menjalankan perniagaan menjual jam , talipinggang dan sebagainya.


Sudahlah dengan gejala seperti itu, rokok pula dihisap di merata tempat. Seolah-olah ia tidak termasuk dalam kawasan larangan awam. Habis satu badan berbau asap rokok. Bagi mereka yang berpenyakit atau ada alahan, terpaksa akur dengan undang-undang mayat Malaysia.Melayu Malaysia sudah diglokal dan diangkasakan. Kini, kebanyakkan peniaga di Puduraya adalah orang Indonesia. Berlumba-lumba mencari pelanggan. Harga makanan mengikut harga saham. Jika tidak diikuti ke gerai mereka, kata-kata kasar dihemburkan oleh peniaga kurang sopan ini.


Lima belas atau dua puluh tahun dahulu ulat-ulat tiket basnya tidaklah banyak. Beberapa orang lelaki sahaja ketika itu. Sekarang, hampir tujuh puluh ke seratus orang berkeliaran seperti ‘binatang’ yang menipu pelanggan dan pengguna bas. Sebahagian daripada mereka adalah wanita.


Bukan sahaja ulat-ulat binatang bertopengkan manusia, malah pekerja di kaunter baspun sanggup menaikkan harga hampir 75% sehingga 100% pada hujung minggu. Harga ditiket lain, dijual pula dengan harga 'politikus'. Penguatkuasaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Jabatan Pengangkutan Jalan, Lembaga Pelesenan Kenderaan, Polis dan lain-lain agensi hampir-hampir tiada . Mereka membutakan mata .


Setiap hari pengguna ditipu di sini. Kenapa jadi begini ?


Segala kejijikan ada di Hentian Puduraya. Satu kawasan kecil yang penting tetapi berada di luar kawalan kerajaan dan agensi-agensinya. Hentian Puduraya melambangkan kecelaruan pemimpin negara. Rakyat sebagai pengguna dirompak hak, kebebasan dan keharmonian mereka pada siang hari di sini.


(Foto:Wikipedia)

3 comments:

Anonymous said...

Kelihatan terlalu hina PUDURAYA ini di mata saudara. Seberapa kerap saudara ke Puduraya?? "ulat-ulat binatang bertopengkan manusia" jangan terlalu suka menghukum sebelum anda tahu kebenarannya. Saya dibesarkan di Puduraya, sedarlah betapa kami yang tidak berkemampuan ini bertungkus lumus di situ untuk mencari rezeki. Dari hari ke hari Puduraya cuba menaikkan kembali martabatnya. Menjadi sebuah pusat tumpuan warga kota yang kurang berkemampuan.

Di sebalik segala "kejijikan" puduraya, pasti ada yang baiknya.

AFRAR YUNUS said...

salam sdra,
saya lebih suka berterus terang. setiap hari ulat-ulat yg ada di situ suka mengambil kesempatan. apa lagi yg perlu kita tahu kebenarannya jika aktiviti dan praktikalnya menampakkan kejijikan. bertungkus lumus mencari rezeki halal amat baik tetapi di atas nama rezeki menyembelih orang lain, bukan tuntutan mana-mana agama. ada yang kelihatan sambil membawa walkie-talkie, menepuk dan meraba punggong sesama sendiri, mencari rezeki apa namanya?
sdra,
jadilah 'pembaharu'. bekerjasama dengan agensi penguatkuasa dan bersihkan puduraya. saya pasti sdra boleh.

AFRAR YUNUS said...

salam sdra/i norhadzaha
maaf saya pinta, tulisan sdri saya ter'delete' untuk dipublishkan. saya paste semula di sini:

Saya telah membaca artikal saudara tentang 'kejijikan' yang saudara lemparkan terhadap ulat-ulat di sana. Saya sokong pendapat saudara tetapi saya rasa kurang elok saudara nyatakan dengan perkataan 'binatang' terhadap mereka. Tahukah saudara siapa mereka. Mereka yang saudara lihat membawa alat perhubungan walkie talkie itu?

Mereka adalah kakitangan syarikat bas ekspres disana. Mereka ditugaskan meraih penumpang untuk menggunakan perkhidmatan mereka kerana di sana terlalu banyak saingannya. Mereka bukannya penipu.

saya tahu..hanya segelintir sahaja mereka yang menipu penumpang iaitu mereka yang tidak ada kena mengena dengan syarikat bas. Mereka adalah pendatang asing dan penagih.

Saya harap dilain masa gunakanlah bahasa yang bersopan. Rakyat Malaysia adalah rakyat yang penuh bersopan santun. Lainlah jika saudara salah seorang pendatang asing atau PATI, yang tidak tahu bersopan santun.

Bayangkan kalau saudara di panggil BINATANG..marah bukan!!?. Walaupun saudara suka berterus terang dalam berkomunikasi..tetapi saudara hidup bukan dalam hutan..tetapi dikelilingi oleh masyarakat. Terlajak perahu boleh diundur..tapi kalau terlajak kata..BURUK PADAHNYA.

Pencinta bahasa.

Date: 2009/2/12
Subject: PUDURAYA